Translate

Saturday 29 November 2014

Bun Homemade By Eyka (~_~)

Assalammualaikum & Salam 1 Malaysia .......

   Hari ni sy mo kongsi cerita masa buat bun .... Ada hati jua mo buat bun sendiri arh... ya lah daripada mo harap men beli jak ... Bagus try buat sendiri kan ... Terjamin jua lah kebersihannya ... 1st time sy buat not bad jua lah walaupun bulat2 macam guli ... yang penting inti dia tu ... padat ... hehehe ... 


   Ni lah hasilnyaaaa .... bulat jak kan ..... Tiada hiasan di atas just sapu telur jak mo bagi kilat kunu .... 























    Walaupun nda kembaaaaaang sangat macam bun2 dikedai tu , tapi ok lah jua sebab nda keras .... Tetap jua kembang .... 

    Sy mo share lah resepi bun yang sy buat ne .... resepi ni sy ambil dr blog Zalinzalina .... Tapi sy just guna tepung gandum jak .... Sy nda guna tepung roti ....

Bahan2 :

- 250gm Tepung Gandum
- 1/2 sudu teh Garam Halus
- 1/2 sudu teh Bread Improver
- 50gm Margerin
- 1 sudu teh Susu Pekat / Susu Tepung
- 1 biji Telur
- 50gm Gula Castor
- 1 sudu teh Yis Kering
- 105ml Air Suam ( Kalau guna mixer kena pakai air sejuk )


Cara2 membuat :

1. Bancuh air suam dan gula sampai larut . Setelah itu masukkan yis dan kacau sehingga berbuih . Ketepikan .
2. Masukkan semua bahan dalam 1 bekas . Setelah itu masukkan air bancuhan gula dan yis tadi kedalam bekas dan gaul rata . 
3. Setelah itu, uli guna tangan sekurang2 nya selama 5minit dan tutup menggunakan apa2 saja asalkan tiada ruang untuk angin masuk . ( Takut nanti nda mo kembang adunan tu ) . Biarkan selama 30minit .
4. Setelah kembang, boleh lah dibulat2 kan dan masukkan inti dalam tu. ( Kalau rasa2 melekit, lumurkan tangan dengan sedikit tepung )
5. Selesai proses menginti tadi, biarkan lagi selama 45minit-1jam. 
6. Setelah itu, boleh lah disapu dengan telur untuk bagi kilat bun tu . Telur tu campur dengan sedikit air . Dah sapu boleh letak bijan untuk hiasan.
7. Lepas tu boleh lah bakar . Sy guna oven yang bakar diatas dapur gas, so nda tau lah suhu kepanasan tu berapa . Agak2 panas baru masukkan bun tadi. 


   Selamat mencuba ya..... And Thanks to Sis ZalinZalina untuk resepi ni....

No comments:

Post a Comment